Gezocht: slim meisje

MenzoGeen onderdeel van een categorie0 Comments

Ben jij een slim meisje? Vind je het leuk moeilijke raadsels op te lossen? Kun je goed rekenen? En vind je dat leuk? Houd je van spelletjes op de iPad waarbij je veel moet nadenken? Dan ligt er een prachtig leven voor je. Maar daar moet je wel wat voor doen. Ik zal je helpen.

Pappa en Mamma

Vertel je ouders dat je sommen maken leuk vindt en dat je later iets met wiskunde, natuurkunde, informatica of econometrie wilt doen.

Misschien zijn ze trots, maar misschien zeggen ze dat dat meer iets voor jongens is. Vertel ze dan dat Nederland het enige beschaafde land is waar zo gedacht wordt. In België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Amerika, India, Filippijnen, Australië is het heel gewoon dat meisjes exacte vakken studeren.

Juf

Vertel ook aan de Juf op school dat je rekenen leuk vindt. Vraag haar je tijd niet te verspillen met werkstukjes en groepsopdrachten.

Ben je al elf? Vraag haar dan of ze je leert kwadratische vergelijkingen op te lossen. Dat zijn een soort raadsels die je met allerlei trucjes kunt oplossen. Hopelijk weet de Juf hoe dat moet. Misschien zegt ze dat dat iets voor de middelbare school is. Zeg haar dan dat alle slimme jongens en meisjes in Roemenië, Bulgarije en Oekraïne op hun elfde kwadratische vergelijkingen leren oplossen. Dus als zij dat allemaal mogen, waarom jij dan niet?

Vriendinnen

Je vriendinnen zeggen waarschijnlijk dat ze rekenen saai vinden. Dat mogen ze vinden. Zij gaan later waarschijnlijk “iets met mensen”, “iets met communicatie” of “iets met vormgeving” doen. Laat je niet ompraten. Jij moet doen wat jij leuk vindt en waar je goed in bent.

Dokter

Misschien denk je dat je het beste dokter kunt worden. Als je dat wilt, kan dat natuurlijk. Veel slimme meisjes worden later dokter. Maar er kan veel meer: je kunt ook “Chief Digital Officer” of “Head of Advanced Risk Analysis” worden. Wat dat is, leg ik later wel uit, maar ik denk dat je dat leuk vindt.

Studeren

Je medestudenten zijn waarschijnlijk bijna allemaal jongens die de hele dag achter hun computer zitten. Als je dat ongezellig vindt, verander dan niet van studie, maar ga in het buitenland studeren. In de meeste landen bestaat de helft van de studenten exacte vakken uit meisjes. Na je studie wel terugkomen, hè? Want Nederland heeft je hard nodig.

Baan

Na je studie zul je merken, dat je uit vele banen kunt kiezen. Bij je vriendinnen, die “iets met mensen”, “iets met communicatie” of “iets met vormgeving” hebben gedaan, is dat niet zo.

Glazen plafond

In Amerika zijn veel vrouwen met goede opleidingen, die graag hoge functies willen en veel geld willen verdienen. Sommige mannen vinden dat bedreigend. Daarom werken ze die vrouwen stiekem een beetje tegen. Gemeen, hè? “Glass ceiling”(=glazen plafond) noemen ze dat.

In Nederland heb je dat gelukkig niet omdat hier nog veel te weinig vrouwen met ambitie en de juiste opleiding zijn.

Ik kan het weten, want ik spreek bijna dagelijks werkgevers die op zoek zijn naar mensen voor hoge posities. De meeste directeuren willen het liefst een vrouw, “maar…” zeggen ze “die zul je wel niet kunnen vinden”. Soms kan ik die inderdaad niet vinden, maar vaak ook wel. Dankzij slimme meisjes zoals jij zal dat in de toekomst alleen maar makkelijker worden.

Houd vol!

En dus, slim meisje, gaat het helemaal goed komen met jou. Maar laat je niet de verkeerde kant opsturen door ouders, vriendinnen, juffen, meesters of anderen. Jij bent slim genoeg om te bepalen wat je wilt en wat je kunt.

 

Menzo de Muinck Keizer, Managing Partner Baker Boucher Nederland 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.