Sinaasappels van Nederlandse bodem

MenzoGeen onderdeel van een categorie0 Comments

Dit stukje gaat niet over genetische manipulatie. Het gaat over het tekort aan ICT-ers bij de belastingdienst.

Vandaag kopte Computable: “De Belastingdienst zit te springen om nieuw personeel” Door een massale uittocht is volgend jaar liefst 3.450 fte nodig. Alle registers moeten worden opengetrokken om de juiste mensen aan te trekken.

Zie Computable artikel fiscus wil in 2019 massaal ICT-ers werven

De Belastingdienst blijkt al jaren veel moeite te hebben goede ICT-ers binnen te halen. Andere werkgevers, zoals booking.com, bol.com en Coolblue hebben daar veel minder moeite mee. Hoe kan dat? Zijn de salarissen daar zoveel hoger? Nee, dat valt erg mee. Zijn de projecten daar zoveel interessanter? Zeker niet. Sterker nog, als er ergens uitdagende projecten zijn, dan is het bij de Belastingdienst. De woonomgeving dan? Nee, de Belastingdienst is gevestigd in Apeldoorn, een prachtig gebied met veel ruimte en betaalbare huizen.

Het verschil zit ‘m in de eis dat de nieuwe medewerkers Nederlands moeten spreken. Waarom? hebben velen al gevraagd. “De documentatie is in het Nederlands” hoor je dan. Maar Google Translate vertaalt dat toch in 0,2 seconden? “Ja, maar we zijn gewend onze vergaderingen in het Nederlands te houden” is het volgende argument. Hoe zo? Kunnen de ICT-ers van de Belastingdienst dan geen Engels? “Dat wel, maar we willen toch graag Nederlanders”.

Tja…Je kunt net zo goed om sinaasappels van Nederlandse bodem vragen. Leuk bedacht, maar ze zijn er niet.

Booking.com, bol.com en Coolblue doen dat anders: hun software development teams bestaan uit een groot aantal nationaliteiten (West-Europa, Oost-Europa, Azie, Latijns Amerika). Hiermee profiteren zij van het beste wat meerdere werelden te bieden hebben. Daarnaast maken zij gebruik van remote development teams in Oost-Europa. Hierdoor zijn niet alleen hun kosten minstens de helft lager; de flexibiliteit bij teamgroei of krimp of bij verloop is ook groter.

In het vandaag naar de Tweede Kamer gestuurde “Jaarplan 2019 van de Belastingdienst” komt het woord “buitenland” dertien keer voor. Het gaat dan over buitenlandse belastingdiensten, buitenlandse kentekens en over Nederlanders die hun geld in het buitenland stallen. ICT-ers uit het buitenland worden niet genoemd.

Ik wens de Belastingdienst veel succes met de zoektocht naar appeltjes van oranje van Nederlandse origine.

Werkgevers, die wél openstaan over buitenlandse ICT-ers kunnen zich melden bij info@bakerboucher.com.

Menzo de Muinck Keizer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.