Top 10 foute woorden voor recruiters

MenzoGeen onderdeel van een categorie0 Comments

Het tekort aan gekwalificeerde werknemers is groter dan ooit. Recruiters moeten daarom extra hun best doen om hun vacatures zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren.

Vreemd genoeg zien we in vacatureteksten nog steeds woorden staan die sollicitanten eerder afschrikken dan aantrekken. Zo lukt het natuurlijk nooit de juiste mensen binnen te halen.

We zetten er een paar op een rij:

 1.      Aantoonbaar

Een tekst als “minimaal x jaar aantoonbare ervaring met…” zegt eigenlijk: “Je kunt wel zeggen dat je ervaring hebt, maar wij geloven er niets van zolang je het niet bewijst.” Wantrouwen dus. Dacht je dat een sollicitant zin krijgt om te solliciteren bij een werkgever die hem/haar bij voorbaat wantrouwt?

2.      Knock-out eisen

Dit wekt de indruk dat er grote aantallen sollicitanten zijn. Degenen, die niet volledig aan het lijstje eisen voldoen, worden direct het pand uit geslagen. Niet erg aantrekkelijk voor sollicitanten.

3.      Leuke collega’s

Fijn dat jullie jezelf leuk vinden, maar smaken verschillen. Een sollicitant kan hier niets mee.

4.      Uitdagende werkomgeving

Wat zeg je hiermee? Dat werknemers onmogelijke opdrachten krijgen? Dat maakt de job niet echt aantrekkelijk.

5.      Dynamische organisatie

Bedoel je dat er steeds weer veranderingen zijn? Of gewoon chaos?

6.      Buzwords

Buzwords zoals ‘resultaatgericht’, ‘pragmatisch’, ‘verbinder’, ‘team player’, ‘transparant’, ‘proactief’ of ‘communicatief vaardig’ komen veel voor in vacatureteksten én in veel CV’s. Elke werkgever wil graag resultaatgerichte werknemers en vrijwel elke sollicitant vindt zichzelf resultaatgericht. Het zegt dus niets. Laat het weg.

7.      Ervaring in een soortgelijke functie

Hiermee zeg je: ‘Je gaat bij ons hetzelfde doen als je al jaren hebt gedaan’. Dat is aantrekkelijk voor een werkgever, want dat scheelt inwerken. Voor een sollicitant is dat echter onaantrekkelijk: die wil juist groei, persoonlijke ontwikkeling, verdieping of verbreding.

8.      Visie

Vaak wordt geëist dat de sollicitant ‘een visie heeft op het vakgebied’. Wat bedoel je daarmee? Dat de sollicitant een mening heeft over het vak? Iedereen heeft een mening over zijn/haar vak, al loopt niet iedereen daarmee te koop. Een inhoudsloze eis dus.

9.      Terzijde leggen

‘CV’s die niet aan de criteria voldoen of te laat binnenkomen zullen terzijde worden gelegd (of soms zelfs vernietigd).’ Dat klink arrogant. In de huidige arbeidsmarkt kun je je een dergelijke arrogantie niet meer veroorloven.

10.  Marktconform salaris

Wat is marktconform volgens de werkgever? Veel werkgevers hebben nog niet door dat veel salarissen nu hoger zijn dan vorig jaar. De sollicitant kan niet zien of dat ook voor deze werkgever geldt en kan dus niks met ‘marktconform’.

Hoe dan wel?

Wil je weten hoe je wél aantrekkelijke teksten voor je vaste of tijdelijke vacatures schrijft, neem dan contact op met Baker Boucher.

 Menzo de Muinck Keizer menzo.de.muinck.keizer@bakerboucher.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.