Aanbrengpremie voor een nieuwe collega? Slecht Idee!

MenzoGeen onderdeel van een categorie0 Comments

Het aantal moeilijk vervulbare vacatures blijft maar groeien. Logisch dat werkgevers alles uit de kast halen om nieuwe collega’s aan te trekken. De één is nog creatiever dan de ander.

Tussen al die creatieve ideeën zitten ook oude ideeën, want 20-25 jaar geleden hadden we een vergelijkbare situatie op de arbeidsmarkt. Ook toen verzonnen werkgevers van alles om aan personeel te komen. Eén van die oude ideeën was de ‘aanbrengpremie’: medewerkers die een nieuwe collega aanbrengen, kregen een bonus.

Ook nu wordt dit oude idee weer van stal gehaald. De bonussen lopen inmiddels op tot € 4000.
Zie https://nos.nl/artikel/2429887-4000-euro-voor-verkoper-aandraagbonus

Waarom is dat een slecht idee? Recruitmentbureau’s zijn toch aanzienlijk duurder?

Destijds werkte ik bij CMG, een IT-bedrijf met veel enthousiaste medewerkers en een behoefte aan 1000 nieuwe medewerkers per jaar – en dat in een arbeidsmarkt die net zo krap was als nu.
Ook toen werd de aanbrengpremie ingevoerd, destijds 2500 gulden. Wij – het management – dachten dat we de medewerkers hiermee een plezier zouden doen.

Maar nee, één medewerker zei mij: “Hier baal ik van! Ik ben heel enthousiast over CMG en iedere vriend(in) die ik geschikt vind, sleep ik – desnoods aan zijn/haar haren – naar CMG. Iedereen wist dat ik integer was en dit uitsluitend deed in het belang van CMG en de vriend(in). Nu ik hier geld voor krijg, is dat afgelopen. Vriend(inn)en twijfelen nu aan mijn drijfveren en ook CMG kan meer ongeschikte kandidaten verwachten. Dus alsjeblieft, doe dit niet.”

Wat dan wel? Ga er vanuit dat enthousiaste medewerkers, die weten dat hun werkgever een tekort heeft, uit zichzelf vrienden en ex-collega’s benaderen. Juíst zonder geldelijke beloning.
Investeer dus liever in het enthousiasme van je medewerkers door ze aandacht te geven, een goed salaris te betalen, opleidingsmogelijkheden te bieden en social events te organiseren. Ik weet uit ervaring dat dat werkt.

Meer tips? Mail menzo.de.muinck.keizer@bakerboucher.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.